Surfrider Foundation Holland Coast ontdoet Zandvoort van 210kilo zwerfafval 

Persbericht Zandvoort aan Zee 26 mei 2018

33532987_10160423372245710_8825109499137228800_n copy.jpg

Surfrider Foundation Holland Coast is terug, en hoe. Met een nieuw bestuur, nieuwe plannen en samenwerkingen en vooral een hoop nieuwe energie slaagde de foundation erin om, in samenwerking met vrijwilligers van Booking Cares en de hulp van Spaarnelanden en Tijn Akersloot, Zandvoort weer een stukje schoner te maken. 

Surfrider Foundation Holland Coast luidt de noodklok voor de Noordzee. Niet eerder was de nood zo hoog voor Nederland om actie te ondernemen. Ocean Initiatives is een internationaal programma van de Surfrider Foundation dat het gevecht aan gaat tegen vervuiling van onze oceanen door middel van educatie, kennis en samenwerking. Met dit programma kan iedereen zelf heel makkelijk een clean-up organiseren ondersteund door Surfrider. Als team uitje, familiedag of gewoon met je vrienden. Het is educatief, sportief, je helpt de natuur en het is bovenal ook erg leuk en gezellig.    

Zeeën en oceanen zijn de bron voor het leven op aarde. Maar ze worden bewust en onbewust gebruikt als stortplaats voor afval. De vervuiling komt vanuit verschillende hoeken. In Zandvoort zien ze vooral dat de bezoekers en het toerisme veel vervuiling veroorzaken. Niet alleen het strand maar ook de straten liggen vaak vol met zwerfafval wat door regen en wind weer in zee beland. Sigarettenpeuken, doppen en plastic eet en drink afval, staan weer met stip bovenaan de lijst van gevonden items. 

"Als trotse inwoner van Zandvoort, surfer en voorzitter van de stichting wordt ik helaas dagelijks geconfronteerd met het groeiende afval probleem. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en keihard in actie te komen. Zandvoort heeft in onze ogen alle potentie om dé eerste echte duurzame  strandlocatie van Nederland te worden. Daar ga ik me persoonlijk en vanuit Surfrider hard voor maken."

Beach Cleanups zijn een bewezen effectieve manier om bewustwording te creëren, zowel bij de vrijwilligers die meedoen als bij de mensen die zien dat er een clean-up gaande is. Het initiatief om samen met vrijwilligers van Booking Cares, het "corporate social responsibility programme" van Booking.com, actie te ondernemen is een weloverwogen beslissing. Beide partijen zien hierin een samenwerking die kan groeien op nationaal en wellicht internationaal niveau. Helaas is hiermee het afvalprobleem niet opgelost. Hiervoor treft Surfrider Foundation Holland Coast andere, meer preventieve maatregelen.

" We verdiepen ons uiteraard ook in de kern van het probleem. Als we niet vechten voor verandering vanuit de politiek en overheid zullen onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis bevatten wat grote gevolgen heeft voor de gehele economie en gezondheid. Ons doel is en blijft om gezamenlijk tot duurzame en effectieve oplossingen te komen waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en serieus neemt. Dus niet alleen de burger maar ook ondernemers, gemeentes, visserij en vooral de overheid. Het roer moet drastisch om, liever gisteren nog, dan vandaag” - Joan Bergmans, voorzitter Surfrider Foundation Holland Coast   

Naast de strijdt tegen plastic en vervuiling zet Surfrider Foundation Holland Coast zich in voor de bescherming en het behoud van het kustgebied en de surfspots door middel van samenwerkingen, educatie, research en campagne voering. Samen sterk voor de Noordzee!

Help mee!

Surf naar https://www.surfriderfoundation.nl/voor meer informatie, lidmaatschap, je eigen clean-up via Ocean Initiatives en nog veel meer...

DSC00276~2 copy.jpg
strandschoonmaak 2
strandschoonmaak