top of page
Zoeken

Kunstenaar Lizzy – Een ware ambassadeur voor de oceaan.

 

Lizzy is de artiestennaam van kunstenares Lisa Marques uit Peniche. Je vindt haar iconische werk in tijdschriften, boeken, posters, en soms levensgroot op gebouwen. Daarnaast creëert ze kunstwerken van haar strandvondsten. Hoewel Lizzy's werk misschien decoratief lijkt, zit er vaak een diepgaande boodschap in verweven.

 

Tekst: Alexandra Gossink / I Love the Seaside

Foto’s: Lizzy / (R)Hope Corals

 

Alles Wat We Nodig Hebben Is Er Al

Vanaf het eerste moment dat ik Lisa sprak in 2016, tot nu, is haar ster rijzende. Zo hoog, dat het lijkt of iedereen met haar succes mee wil liften en de commerciële opdrachten voor het oprapen liggen. In plaats van er gretig op in te gaan, blijft Lisa trouw aan zichzelf en werkt ze alleen aan projecten waar ze 100% achter staat en in gelooft. Zoals de illustraties bij Bioferrel, een winkel die net als Lisa zelf streeft naar het verbeteren van de planeet en het welzijn van de mens door een bewuste keuze van duurzame grondstoffen en producten, minder gebruik van plastic en schadelijke chemicaliën. Maar bovenal haar (R)Hope Corals project waarmee ze kunstwerken creëert van oude touwen en visnetten die ze op het strand vindt. De surfer en kunstenaar in Lisa gelooft ‘dat alles wat we nodig hebben er al is’.

 

Spirituele Lessen

Haar dagelijks leven in Peniche is best chill, zegt ze: "Ik werk thuis aan mijn kunst en illustraties en probeer elke dag even te surfen. De oceaan doet wonderen voor mijn gemoedstoestand en soms gebruik ik surfen als een excuus om maar in zee te liggen. Soms neem ik gewoon een duik, of maak een lange wandeling langs de zee. Ik zie surfen ook wel als iets spiritueels, een manier van zelfontwikkeling met de oceaan als de grote leermeester. ‘I love the sea because it teaches me', zoals schrijver Pablo Neruda zei. We zoeken altijd naar perfectie, en golven kunnen een metafoor voor het leven zijn. De perfectie hangt bijvoorbeeld af van hoeveel je ervoor over hebt golven te pakken. Als je vaak gaat surfen, ook als de golven niet zo goed zijn, zul je extra van de perfecte dagen genieten omdat je de omstandigheden van de 'slechte' dagen ook goed kent en kennis hebt opgedaan tijdens die omstandigheden. We hebben denk ik slechte ervaringen nodig om betekenis te geven aan de goede."

 

Ambassadeur Voor De Oceaan

Zolang ze zich kan herinneren is ze met potloden en inkt in de weer. Na een cursus grafisch ontwerpen en het behalen van haar masters in Duurzaam Toerisme ging ze werken voor MY Destiny: een non-profit organisatie die wereldwijd gemeenschappen langs de kust helpt bij het verduurzamen van toerisme. Toen ze zoveel tijd aan zee doorbracht vanwege haar werk, pakte ze haar oude passie op: tekenen. Geïnspireerd door de constante aanwezigheid van de zee verschenen er kapiteins, zeemeerminnen, strakke patronen en mythische karakters op het papier.

 

Ze is een onderzoeker, ze houdt van geschiedenis, mythes maar ook pure schoonheid en blijheid. Dit is wat je terugziet in haar werk, haar onderwerpen en haar constante ontwikkeling als kunstenaar.  Naast vrolijke, grappige, surfy, feelgood illustraties is ze pleitbezorger ten gunste van een gezonde oceaan met onder andere haar (R)Hope Corals kunstwerken. Het is haar manier om ambassadeur van en voor de natuur te zijn, de zee in het bijzonder. Zo maakt ze ons en zichzelf bewust van de keuzes die we dagelijks maken en de consequenties van ons gedrag. En dat doet ze op zo’n ontroerend mooie manier dat je er maar wat graag bij stilstaat.

 

Je vindt Lizzy’s werk via:

w. lizzyartworkshop.com / w. rhopecorals.com / i. lizzyartwork / i. rhope_corals

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page