Op een mooie voorjaarsdag dit jaar hielp ik mee met een door Surfrider Netherlands georganiseerde beach cleanup in Kijkduin, Den Haag. Wat er na het uitsorteren in de verschillende emmers was terug te vinden is opvallend en zelfs, heel voorzichtig, hoopvol te noemen.
tekst & beeld: Alexandra Gossink
De clean-up was onderdeel van een bedrijfsuitje van het Amsterdamse biermerk Lowlander. Nou heeft Lowlander als motto minder kwaad te doen aan de natuur en meer terug te geven en zijn zij op alle vlakken bewust bezig met bijdragen aan een betere wereld. Een heerlijke partij dus om die zonnige dag mee aan de slag te gaan.
Na een klein uurtje twee-aan-twee struinen over strand, gewapend met handschoenen en tassen, kwam het team terug. Zoals we bij de cleanups doen werden alle vondsten gesorteerd, onder andere plastic, organisch, papier, (visserij)touw, en restafval. Waar we tot voor kort veel blikjes en flesdopjes, en iets langer geleden ook tig rietjes, kleine plastic flessen en zakjes tegenkwamen treffen we deze steeds minder aan in de verzamelde trash. De kleine dingen die eigenlijk heel groot zijn!
Zo ook bij deze cleanup. En het leidde tot gespreksstof en nadenken. De vermindering van rietjes, blikjes en doppen in het zwerfvuil is natuurlijk te danken aan de nieuwe wetgevingen: geen single-use plastic zakjes meer bij de groente afdeling en kassa van de supermarkten, statiegeld op blikjes en plastic flessen, dopjes die vastzitten aan de fles.
Maar het echte gespreksonderwerp is aan wie en wat we die wetgevingen te danken hebben. Het zou fijn zijn te geloven dat we zulke verantwoordelijke en milieubewuste bestuurders in ons land hebben. Maar nee, helaas, je weet vast zelf wel dat dit verre van de waarheid is, al zitten er heus goeie tussen ;-).
PEOPLE POWER
Door het bundelen van krachten, met Surfrider chapters internationaal maar ook met organisaties als Stichting De Noordzee, kan Surfrider veel bereiken. Zo werken we aan lokale en internationale doelstellingen, schoon water, schone stranden en de bescherming van onze geliefde surfspots.
· Campagnes, zoals de Butts off the Beach waar ingezet wordt op het drastisch
terugbrengen van de vele peuken die nog steeds te veel rondzwerven op onze
stranden (joehoe, rokers, het strand is géén asbak!).
· Bewustmaking, zoals cleanups en evenementen organiseren, lessen en workshops op
scholen te geven.
· Door grootgebruikers te stimuleren de juiste keuzes te maken, zoals Surfrider doet met
de Ocean Friendly Restaurant certificering.
· We houden de watercondities scherp in de gaten. Dan heb ik het niet over golfhoogte
en getijden, maar de kwaliteit van het zeewater. Is het gezond voor surfers en
zwemmers in een bepaald gebied te water te gaan, welke chemicaliën worden er
aangetroffen, of zijn er gezondheidsklachten van surfers en zwemmers gemeld.
· Maar dus ook door het hogerop te zoeken! De bestuurders aan te spreken, te lobbyen
en actie te voeren voor de natuur en de oceaan.
En zo kan het dus gebeuren dat er wetten worden aangepast en je dit op termijn terugziet wanneer je langs de kust minder zwerfvuil aantreft.
PROTECT YOUR PLAYGROUND, MAAR HOE?
We zijn er nog lang niet. Helaas levert een wandeling en cleanup langs zee naast mooie uitzichten nog altijd veel te veel rotzooi op. Bewustmaking en daaropvolgende acties kosten tijd. En ja, ook geld. Op een aantal betaalde medewerkers werken dan wel met bijna alleen vrijwilligers, maar aan de acties zelf zijn wel kosten verbonden. Zo hebben we reis- en productiekosten, flyers, posters, maar testen we ook maandelijks op 5 locaties aan de Nederlandse kust de waterkwaliteit en laten die onafhankelijk analyseren. Die lab analyses alleen al zijn heel kostbaar.
Daarom, lieve zoutwater liefhebber en medesurfer, doen wij een oproep aan jou. Zet jij je net als wij in voor een gezonde zee, schone stranden en rivieren? Dat kan al met een eenmalige of maandelijkse donatie van slechts vijf euro! Da’s minder dan twee blokjes wax!
Comentários